MattiKarvonen

Federalisti vai Konfederalisti?

  • Federalisti vai Konfederalisti?

Vastikään sain vierailla Europarlamentissa Brysselissä, MEPeillä kun on mahdollisuus  kutsua tutustumisvierailulle reilut sata henkilöä vuodedssa. Kiitos vaan Isännälle kutsusta ja antoisasta reissusta näin julkisestikin. Matkaa sisältyi parlamenttitalossa vieraulun lisäksi  tietysti antoisaa keskustelua ja puheita niin isännän mutta etenkin ennestään tuntemattomienkin matkakumppaneiden kanssa. Muutama ajatusten kiteytyminenkin tapahtui. Täytynee kirjoitella niistä siis.

Aiemmin olin tietty kuullut sanottavan, että yhteisvaluutta oli "poliittinen projekti", muttei minulle oikein valjennut, enkä oikeastaan edes ajatellut, mitä sellainen  tarkoittaa. Selvitetään se siis siltä varalta että muitakin on: Poliittinen projekti on sellainen, joka tehdään aatteen palosta eikä järjen valosta.  No minkä aatteen puolesta sitten yhteisvaluttaa ajettiin kuin narua pystyyn? No Federalismin.
 
Federalistit ovat väkeä, joilla on suuri intohimo tukahduttaa kansallinen identiteetti ja luoda sen tilalle 'eurooppalainen' yhteisidentiteetti, mikä se sitten lieneekään. Stubb nyt kai on selkein esimerkki moisista mutta on näit muitakin. Mutta eikös Neuvostoliitossa ollut jotain tällaista identiteetinmuokkaus hanketta; muistelisin kuulleeni että oli. Jokatapauksessa Euroopan kansoilla on varsin vahva kansallinen identiteetti, ja sen uskottiin murtuvan pikkuhiljaa, kun kaikki käyttävät samaa valuuttaa jonka nimikin on €uro. Federalisteille tämä märkä uni yhtenäisestä Euroopasta oli/on tärkeämpää kuin talousasiantuntijoiden lausunnot hankkeen mielettömyydestä, eikä hieman myöhemmin €urokelpoisuuskaan ollut kriteerinä niin justiinsa, kun maita liittyi systeemiin.  Ei paljon faktat kiinnostaneet, mutta näinhän käy helposti, kun on enemän aatteen paloa kuin järjen valoa; leijutaan pää pilvissä omissa unelmissa niin kyllä "hyvä" tulee.  

No, ei pilvissä loputtomiin voi kellua. Federalistien hanke on epäonnistumassa omaan mahdottomuuteensa ja suurin syy kasvavaan EU-vastaisuuteen on nimenomaan epäonnistuneen valuuttakokeilun syytä. Eikä yhtään pidä väheksyä myöskään kansallisvaltioita heikentävän 'rajat-auki" politiikankaan vaikutusta. Pieleen ovat federalistien juonet menossa ja vauhdilla, ja sen taitavat tietää itsekin. Nyttemmin sitten Eurooppaa yritetään yhdentää yhteisen vihollisen keinolla. Siitähän siinä Venäjävastaisessa propagandassakin on kyse; tarvitaan yhteinen vihollinen. Näyttää kovasti siltä, ettei edes suursota Venäjän kanssa ole liian suuri hinta federalistien unelman toteutumiselle. Sairasta väkeä, sanon minä.

Vaihtoehtoinen suunta EU:lle on federaation sijaan konfederaatio. Ei luotaisikaan liittovaltiota, vaan toimivaa valtioliittoa, jossa olisi tilaa myös vahvan oman kulttuurin omaavalla kansallisvaltiolle. Ja nyt väitän suurin osa heistä, jotka ovat tai olivat silloin kun asiasta äänestettiin, EU-myönteisiä, olivat tai ovat nimenomaan konfederaation kannalla. Federaation ei varmasti olisi kelvannut, jos sitä olisi yritetty silloin joskus neuvomisvaaleissa tarjota.

Henk. koht itselleni riittäisi ETA-sopparit enkä oikein ymmärrä EU:n tarpeellisuutta, onhan lähes kaikki "EU:n" edut ETA-sopparin tuomia, mutta se siitä sivuhuomautuksesta. Se kysymys lukijalle on, että oletko sinä EU-myönteinen, ja jos olet, niin kuulutko sitten konfederalisteihin vai federalisteihin? Konfederalistinahan voit toki edelleen heilutella tähtilippuasi ja laulella "Ilon oodia" mutta silti olla sitä mieltä, että yhteisvaluutta ja muut poliittiset projektit on syytä lakkauttaa, ihan vaan siksi ettei niillä ole järkiperusteita. Federalisteille oikein mitään sanottavaa olekkaan, "menetettyjä sieluja"...

Jos nyt aloit funtsia ja kun saat oman kantasi itsellesi selvitettyä,  kysy toki myös omalta, mahdollisesti EU-myönteiseltä kansanedustajaltasi ja MEP:iltäsi, vaikka jo heti tänään, onko hän konferderalisti vai federalisti. Vastauksesta voit nimittäin päätellä paljon.

Onnea itsetutkiskeluun, minä jatkan haaveilua Islannintempusta... :)

Lastenmaan puolesta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat